Siltala: Keskiluokan nousu, lasku ja pelot 17.10.2017 seminaarissa
06.10.2017 Tässä linkki suorakatseluun (ja myöhemmin voi katsoa tallenteena)
Kutsu
Huippuseminaarit jatkuvat: Juha Siltala puhuu keskiluokan asemasta.
Keskiluokka on mielentila, sanoo prof. Juha Siltala uusimmassa kirjassaan. Siltalaa voi verrata tietyssä mielessä Väinö Linnan Pohjantähteen: ihmiset kulkevat kuin historian virrassa osittain predestinoituneiden vaiheiden kautta johonkin. Pentinkulman väki päätyy siihen, mistä Siltala ottaa heidät mukaansa ja tuo tähän päivään – ja jättää torille miettimään, että mitäs nyt tehdään.
Siinä välissä väki on ehtinyt kaupunkilaistua, lapset käydä koulua ja hankittu molemmille sukupolville ja -puolille semmoinen ammattitaito, jota on voinut palkkatyöläisasemassa työmarkkinoilla myydä, saada siitä pikkuhiljaa kohoavan korvauksen (nykyisin kirottu tulopolitiikka!) niin, että rahaa on jäänyt säästöön niin, että on päästy käsiksi omistusasuntoon. Siis se perustarina, jota Siltala (ja moni muu) kutsuu länsimaiden taloushistorian "kulta-ajaksi", johon Suomikin vähän jälkijunassa, mutta kumminkin pääsi kiinni.
Kulta-aika alkoi hiipua, kun USA yksipuolisesti sanoi Bretton Woods-sopimuksen irti 1971. Kansainvälisen talouden uudelleenorientoituminen johti markkinavoimien vallan kasvuun ja myös sellaiseen ideologiseen muutokseen, että aiemmin yleisesti hyväksytty usko markkinoiden säätelyyn korvautui uskolla markkinoiden autonomiseen tasapainottumiseen. Tämä antoi tilaa ennen kaikkea globaaleille finanssimarkkinoille, jotka sen koomin ovat pitäneet kiinni tahtipuikosta. Johtavaksi talous- ja yhteiskuntapoliittiseksi ideologiaksi nousi uusliberalismi.
Siltala ei anna kovin optimistista tulevaisuudenkuvaa siitä, mihin nykytilasta, keskiluokan laskusta, voitaisiin päätyä. Vastassa on vahva finanssioligarkian ryhmä, joka saa liittolaisekseen myös julkisen vallan ja elinkeinoelämän haukat. Hallittu peruuttaminen vakinaisen täysipäiväisen säällisen palkkatyön yhteiskuntaan näyttäisi optimaaliselta. Miten temppu poliittisesti tehdään?

|