Seppo Ylisen muistotilaisuus 12.4.2019

12.04.2019

Soihdunkantaja, verkostojen kutoja ja Vapaus valita toisin yhdistyksen sihteeri Seppo Ylinen kuoli vaikean sairauden murtamana 14.3.2019. Muistotilaisuus pidettiin 12.4.2019. 

Sepon muistoksi järjestetään 9.5.2019 klo 17 Paasitornissa seminaari. Katso tästä uutinen.

Seppo oli yhdistyksemme kantava voima. Hänen kynästään syntyi lukuisa määrä korkeatasoisia keskustelutilaisuuksia ja niiden rahoittamiseksi tarvittavia apuarahahakemuksia. Sivistys, rauha, oikeudenmukaisuus - Sepon elämäntyön keskeisiä päämääriä. 

Valokuva: Kalastus Saimaalla Solkein kylän mökillä oli hänelle rakas arkipuuha.  

Muistotilaisuudessa hänet siunannut Raija Korhonen kuvaa alla Sepon elämäntyötä.

"Hyvät Sepon ystävät ja läheiset

Olemme saattamassa tänään ihmistä, jolla oli erityinen pyrkimys poistaa maailmasta eriarvoisuutta, ihmistä, jolla oli kutsumus lisätä oikeudenmukaisuutta maailmaan. Näin Seppo Huotari luonnehti juuri edesmennyttä enoaan. Sellaisena moni meistä Sepon tunsi.

Maailman hätä ei jättänyt häntä kylmäksi eikä toimettomaksi. Seppo halusi muuttaa maailmaa ja sitä hän teki monin tavoin kuten sivistyksen, oppimaan saattamisen avulla. Opimme tuntemaan Sepon, jolle oli tärkeää auttaa ihmisiä oppimaan uutta ja oivaltamaan yhteyksiä henkilökohtaisen ja poliittisen välillä. Siten hän auttoi freireläisessä hengessä ihmisiä eteenpäin. 

Sepolla oli erityinen kyky dialogiin ja vuorovaikutukseen eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Se näkyi muun muassa huomaavaisuutena muille tärkeitä arvoja kohtaan. Seppo halusi, että jokainen saisi olla kulloisessakin ryhmässä arvostettu sellaisena kuin on. Seppo oli rauhanmies ja hänellä oli viisas sydän.

Kullakin meistä on omat muistomme ja historiamme Sepon kanssa. Sosiaalifoorumin johtoryhmässä Sepon positiivisuus ja valtava asiantuntemus loi perustaa ryhmän yhteiselle ajattelulle. Sepolla oli luonteva kyky liittyä toisiin, toisten ideoihin ja kehittää niitä niin, että sulka tuli lopulta toisen hattuun tai yhteiseen hattuun. Seppo oli pedagogi viimeiseen saakka. Kun ohjelma oli valmis, sai monta kerta huomata, että Seppo oli tuottanut useaan ohjelmapaikkaan uskomattoman asiantuntevia tapahtumia tekemättä siitä numeroa.

Kannattelun kyky, vaatimattomuus olivat ominaisuuksia, jotka luonnehtivat häntä. Oli kuin hänen johtotähtenään olisi ollut kristinuskon johtoajatus  ”Sinun tulee kasvaa ja minun vähetä”. Se mitä tahdotte itsellenne, se tehkää muille. Kristillisyydestä Seppoa puhutteli sen latinalaisamerikkalainen tulkinta, vapautuksen teologia. Yhdistyihän siinä hänen arvonsa, kutsumuksensa muuttaa maailmaa ja elämän merkityksellisyys.

Seppo oli joukkuepelaaja laajemminkin. Hänellä oli tiettyjä rooleja, joitakin, joissa hän harjaantui erityisen hyväksi ja joissa toimiminen oli hänelle mieluisaa ja merkityksellistä. Hän nautti taustavaikuttajan roolistaan, eikä tuntenut vetoa eturiviin. Lopputulos oli tärkeää. Yhteiskunnallinen liike menetti hänessä paljon.

Kemistä ja tehtaan varjoista kaikki alkoi. Akselin ja Lempin perheestä. Siellä missä arvostettiin kädentaitoja ja missä koulupojalle jätettiin tilaa oivaltaa ja herätä yhteiskunnallisesti.

Sepon luokkaretki kulki monien paikkakuntien ja maiden kautta. Kemi, Oulu, Helsinki, USA, Ranska, Saksa, Nicaragua, Mexico, Venäjä, Viipuri, Taipalsaari, Kruunuhaka. Olemme saattamassa maailmankansalaista, jolla riitti energiaa ja pitkäjänteisyyttä ottaa haltuun kieliä toisensa perään, jotta voisi kommunikoida eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Lähes kaikista kulttuureista Sepolle ja Titalle taisi jäädä ystäviä, joihin yhteyden pitäminen oli tärkeää. Ystävät, te olette olleet hänen elämänsä suola. Teitä on paljon. Te olette kulkeneet hänen kanssaan pitkän matkan.

Työ oli Sepolle kutsumus ja elämäntehtävä. Mutta elämään kuului muutakin tärkeää, Titan ohella. Seppo puhui usein Taipalsaaren talostaan Solkein kylässä, Nicaraguan vuosista ja Meksikon matkastaan ja lopuksi Viipurin reissuista. Työväen sivistysliitto oli se areena, joka sai hänen energiansa ja asiantuntemuksensa vuosikymmenten ajan. Aktiivisuus ei sammunut eläkkeelle jäämiseen. Vapaus valita toisin -verkosto sai sen. Vielä hetki sitten monien sähköposteihin kilahti kutsu verkoston seminaariin, jonka ohjelmasta tai kutsujan paikalta saattoi löytää Sepon.

Hyvät Ystävät

Tänään muistelemme Seppoa, kunnioitamme hänen muistoaan ja hänen elämäntyötään. Kullakin meillä on omat muistomme hänestä. Kullakin meistä on oma surumme ja omanlainen kaipaus. Uskon että tänään tunnistamme myös kiitollisuutta siitä, että on saanut tuntea hänet ja olla pitkän tai lyhyemmän ajan hänen vaikutuspiirissään, hänen ystävänsä tai työtoverinsa.

Dietrich Bonhoeffer oli saksalainen pappi, vastarintaliikkeen mies, joka myös jätti pysyvän jäljen historiaan natsien vankityrmästä kirjoittamassaan runossa. Hän kirjoitti morsiamelleen pari päivää ennen kuolemaansa näin:

”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan olemme kaikki hiljaa kätketyt.
Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan, yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.
Suo Herra toivon kynttilöiden loistaa, tyyneksi lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo.
Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman,
niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.
Hyvyyden voiman uskollinen suoja piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja. Häneltä saamme huomispäivänkin.”

        

Raija Korhonen on Helsingin seurakuntien yhteiskunnallisen työn pastori. Raija ja Seppo toimivat vuosia yhteistyökumppaneina Suomen Sosiaalifoorumin kehittämisen verkostossa 2010-luvulla.

Sepon muistokirjoitus on toimitettu Helsingin Sanomiin (julkaistu 23.4.2019), Demokraattiin ja Kalevaan (julkaistu 19.4.2019). 

Syvästi toveria ja ystävää kaivaten, Vapaus valita toisin yhdistys.


Seppo Ylinen 1947-2019

Valistuksen ja järjestötyön soihdunkantaja

Koulutussuunnittelija Seppo Ylinen syntyi Kemissä 20.3 1947 ja kuoli 14.3.2019 Helsingissä vaikean sairauden murtamana.

Ylinen vietti nuoruutensa Kemin Marttalan kodissa, joka on nykyisin museo. Lukion jälkeen tie vei Oulun yliopistoon opiskelemaan mm. kansantaloustiedettä. Kansantaloustiedettä enemmän Seppoa kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat ja niihin vaikuttaminen sivistystyöllä, aluksi sosialidemokraattisten nuorten valistussihteerinä, puolueessa ja myöhemmin Työväen Sivistysliiton palveluksessa. Sepon vaativissa opintokerhoissa kasvoi satojen valistuneiden nuorten joukko.

Seppo pyrki innostamaan työväenliikettä ja yhteiskuntaa muutenkin tuomalla esille kriittistä tutkimusta, tukemalla asiantuntevaa ja totuudenmukaista argumentaatiota sekä avointa ja vaihtoehtoista kansalaiskeskustelua kulloinkin vallitsevan keskusteluhegemonian ja politiikan asialistan haastamiseen. Työssään hän tavoitteli aina työväen sivistystoiminnalle mahdollisimman suurta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sekä halusi tarjota avoimia foorumeja kansalaiskeskustelulle yhteistyössä eri kumppaneitten kanssa.

Oulun vuosina hän tapasi nyt jo edesmenneen vaimonsa Titan. Heille tarjoutui yllättäen mahdollisuus 1980-luvulla osallistua kansainväliseen projektiin, jonka tehtävänä oli mm. tiilitehtaan siirtäminen Suomesta Nicaraguaan ja näin auttaa olojen kehittymistä. Tämä aika jätti heihin pysyvän muiston. Seppo piti yhteyttä ystäviinsä siellä ja innostui myöhemmin maalaamaan tauluja, joista voi hyvin aistia latinalaisen kulttuurin ihmisiä ja värejä.

Jäätyään eläkkeelle TSL:stä 2011 hän ei malttanut jäädä pelkästään hoitamaan Titan kanssa rakentamaansa kesäasuntoa kauniille Saimaan rannalle, vaan jatkoi myös harrastustaan, valistustyötä.

Seppo Ylinen oli aina soihdunkantaja järjestötyössä, jonka hän koki omakseen. Seppo edisti talouspoliittista keskustelua organisoimalla korkeatasoisia seminaareja Vapaus Valita Toisin - järjestön aktiivina ja sihteerinä.

Kemin ja Oulun nuoruusvuosina syntyi elinikäinen ja jatkuvasti laajentunut kiinteän ja lämpimän yhteydenpidon leimaama ystäväjoukko. Seppo Ylisen elämäntyötä kunnioitetaan seminaarilla 9.5. Helsingin Paasitornissa.

Seppo Huotari
Arja Alho
Liisa Jaakonsaari
Jouko Muuri
Erkki Tuomioja

Kirjoittajat ovat Seppo Ylisen ystäviä, läheisiä ja työtovereita.

Seppo_verkon_nostossa.JPG

06.10.2022Erdogan ja Nato - mitä Turkki haluaa?
03.01.2022Sote-webinaari 11.1.2022 klo 17
23.05.2021Vapaus valita toisin webinaari muuttoliikkeistä ja maahanmuutosta 15.6. klo 17-19
23.05.2021Mitä Kiinasta on tiedettävä ennen pelkäämistä? 8.6. klo 16-17 webinaari
23.05.2021Vapaus valita toisin - yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään Teamsissa torstaina 27.5.
23.05.2021Kenelle Helsinkiä tehdään?
23.03.2021Leikkauksia vai tulevaisuusinvestointeja? 7.4.2021 webinaari
25.11.2020Miten sijoittajavetoisuus näkyy kaupunki- ja asuntopolitiikassa? 8.12.2020
13.10.2020Paradigman muutos talous- ja yhteiskuntapolitiikassa: 20.10.2020 keskustelu
25.09.2020Demokratiaa tuotannon omistukseen ja hallintaan - kapitalismi ei riitä: 1.10.2020 seminaari

Siirry arkistoon »